Klubben

Nyhetsbrev fra banen 23.07.24

Av: Øystein Schille  |  Publisert: 23. juli 2024  |  Siste nyheter  |  Arkiv

Nematoder og ny serie med forklaring av prosesser.

Hei alle medlemmer!

Den siste uken har vi fått mye regn her på Losby. Begge baner ble svært våte, og vi kunne ikke klippe så ofte som vi normalt sett gjør. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe! Dette ga oss tid til å gjøre en del andre ting;
Fairwayene ble gjødslet, og dette fikk vi svært god respons fra. Med varmen som kom i slutten av uka så vi at veksten skjøt fart, og at fairwayene grodde godt til.

På hull 1 på Østmork fikk vi fjernet en del vegetasjon langs venstre side av hullet, frem mot greenen. Dette har virkelig åpnet opp innspillet og gjort området mer luftig. Vi fjernet også noen små trær rundt back-tee på hull 5.

Greenene ble børstet, klippet, hullet og lett toppdresset før onsdagens regn.

En liten oppdatering om situasjonen med stankelbein-larvene. Vi jobber nå med to forskjellige faser av denne situasjonen; hva vi kan gjøre forebyggende for 2025 sesongen, og rehabilitering av greenene denne sesongen.

Vi har dessverre fått avslag fra Mattilsynet på søknaden om å få benytte et plantevernmiddel i bekjempelsen av larvene. Dette betyr at nematode-middel for bekjempelse av problemet for neste sesong er vårt fokus. Dette er allerede kjøpt inn, og er klart for bruk når tiden er inne.

Når det gjelder rehabilitering denne sesongen, så har vi dessverre ikke annet valg enn å avvente livsløpet til larvene. Dette må gjøres til riktig tid. Vi vil reså og rehabilitere greenene så snart det er mulig! Frem til da vil vi intensivere rulling av greenene, for å få de så jevne som mulig, og gjøre det beste ut av situasjonen.

Selv om de to banene våre har fått akkurat samme behandling, så er Vestmork ikke infisert av stankelbeinlarver, og fremstår i svært god stand om dagen.

Vi vil introdusere et nytt innslag i nyhetsbrevene fremover. Det er mange prosesser som utføres i vedlikeholdet på en golfbane, og forskjellige grunner for hvorfor man gjør ting på spesielle tidspunkt. For å gi dere litt bedre innsikt i de forskjellige prosessene, vil vi i tiden fremover forklare litt rundt de forskjellige prosessene, hvorfor de gjøres, og hvorfor det er bra for banen.

Siden vi topdresset greenene sist uke, tenkte jeg at vi kunne starte med denne. Se under.

Vi kommer tilbake med ny oppdatering neste uke.

Hilsen Johnny og bane-teamet


Topdressing
Topdressing er rett og slett å spre et materiale, stort sett sand, over overflaten. Prosessen er ikke begrenset til bruk på greenene, men brukes også på fairways, teesteder, og til og med noen ganger i roughen.
Det er veldig viktig å velge riktig materiale å topdresse med, da dette må passe til det eksisterende materialet i overflaten. En dårlig topdressing kan forårsake dreneringsproblemer og ha negativ innvirkning på overflaten, da materialene kan ha uheldig påvirkning på hverandre.

Det er hovedsakelig to grunner for å topdresse:
Fra et spille-perspektiv vil topdressing forbedre rull, fasthet og jevnhet i overflaten. En fast og jevn overflate vil gi bedre rull, og gi muligheten for større hastigheter på greenene, og forbedre hvordan ballen ligger på green.
Fra den agronomiske siden, spiller topdressingen en viktig rolle i å tynne ut det såkalte ‘thatch’ laget, et lag med dødt organisk materiale som etter hvert samler seg øverst i jordlaget. Gjennom å få tynnet ut dette laget, vil man forbedre vekstforholdene i det eksisterende jordlaget, vedlikeholde dreneringsegenskapene i overflaten, jevnheten i overflaten, og skape et lag som beskytter kronen i gressplanten fra slitasje.
 
Det er normalt å toppdresse greenene oftere gjennom sesongen enn tees og fairways. Dette gjøres vanligvis ved å dresse lett, slik at spillet blir minst mulig påvirket. Man ønsker at greenene skal være den jevneste og fasteste delen av golfbanen.
Teesteder og fairways topdresses vanligvis en til to ganger per sesong. Siden det er så mye sjeldnere enn greenene, legges det vanligvis en ganske mye tyngre toppdressing. Et tykkere lag sand på disse overflatene påvirker ikke spillet i like stor grad som på greenene. Å bygge et lag med sand på baner som er bygget på steder med mye leire kan gjøre store forandringer i spillbarheten under våte forhold, men det å topdresse fairwayer er en kostbar prosess, da det er veldig store områder som skal dekkes. Derfor er dette ikke noe som alle baner tar seg råd til å gjøre.

Topdressing gjøres ofte etter lufting eller vertikalskjæring, slik at sanden kan jobbes inn i underlaget. Å lage kanaler med sand i overflaten forbedrer bevegelsen av luft og vann, slik at man får en sunnere overflate med tiden.

Så selv om det ikke alltid er så hyggelig å se at greenene er topdresset når man kommer for å spille, så er det viktig å huske på at dette er prosesser som må gjennomføres. Med det moderne utstyret vi har i dag, kan vi skape en godt spillbar overflate kort tid etter at topdressingen har blitt påført. Det er en helt midlertidig ulempe, som gir betydelige langvarige fordeler!


 
  
Dette nettstedet bruker cookies (informasjonskapsler) for å tilpasse nettsidene bedre til deg som bruker. Klikk OK for å godta dette Les mer om cookies og personvern her