Banene

Nyhetsbrev fra banen 27.09.24

Av: Øystein Schille  |  Publisert: 27. september 2024  |  Siste nyheter  |  Arkiv

Det går mot kaldere tider

Hei alle medlemmer!

Høsten har for alvor meldt sin ankomst her på Losby, og vi har allerede hatt vår første frost. Vi ser at gressveksten har avtatt de siste ukene, og at bladene faller fra trærne. Værmeldingene blir kaldere, spesielt om natten, og øker sjansene for frost. Derfor er det viktig at man sjekker ‘Dagens status’ på losby.no hvis man har en tidlig starttid i tiden fremover.

Banene er stengt dersom det er frost! Hvis vi spiller på frost, vil vi ta med oss skadene som påføres inn i neste sesong.

Vi er godt i gang med forberedelsene til vinteren. Sandmasteren er kjørt på fairway 3, 4 og 17 på Østmork, og vi planlegger å kjøre fairway 7, 10, 14 og 15. De andre fairwayene har blitt topdresset og luftet. Vi håper også å få kjørt Sandmasteren på fairwayene på Vestmork også før vinteren setter inn.

Vi har nå påført andre runde med nematoder på greenene. Vi ser tydelig at klekkingen av stankelbein er i full gang. Det betyr også at de har begynt å legge egg, så timingen for påføring bør være så god som den kan få blitt. Målet er selvfølgelig å redusere antallet larver til neste sesong.

Som noen av dere har sett, så har vi en robot-klipper i gang på hull 5 på Østmork. Den har blitt programmert til å klippe fairway om natten, og rough om dagen. Resultatene så langt er imponerende, spesielt med tanke på kvalitet og finish. Dette er en test, og vi sikter mot å kunne benytte disse på hele anlegget på sikt.

Uheldigvis har det vært svært vått i det siste, men forhåpentligvis vil været forbedre seg, slik at vi kan få en fin avslutning på sesongen. Vi kommer tilbake med ny oppdatering snart.

Hilsen Jonny og bane-teamet



Vi fortsetter vår serie med forklaringer fra banearbeidet. I dag har turen kommet til;

Vanning

Vann fordamper i sol-lys. Derfor må vi vanne når vi ikke har nok regn til å sikre sunn vekst.

På Losby har vi vanningssystem for greener, teesteder og fairways. Systemet har tre store pumper som trekker vann gjennom et nettverk av rør. Gjennom en kontrollkabel, som styres via en datamaskin, åpnes og lukkes ventiler som sprer vann ut i et sprinkler system. Dette kan programmeres til å vanne automatisk gjennom døgnet. Vannet vårt kommer fra en kilde vi alle kjenner så alt for godt -og som svelger alle golfballene våre, nemlig Losby elven.

Gresstypen, jordstrukturen, årstid og værforhold, er alle med på å avgjøre hvor mye vi må vanne. Jo tørrere det er, jo mer vann må vi tilføre. Samtidig er det viktig at vi ikke påfører for mye, da vi ønsker at overflaten skal være fast.
Den mest dominante gresstypen vi har på Losby, Poa Annua, har et grunt rotsystem, og kan derfor ikke komme til vann dypt i jorden. Derfor må den vannes forholdsvis ofte I forhold til andre gresstyper. Noen gresstyper, som svingel (fescue), tåler lengre perioder med tørre forhold.

For å vite med sikkerhet om vi skal tilføre vann eller ikke, bruker vi et fuktmeter som måler fukten i bakken, og lar oss finstille vanningssystemet. På denne måten kan vi vanne der det trenges mest. Generelt sett vil lavereliggende områder ha mer fukt enn høyere områder, og følgelig ha mindre behov for vanning.
 
Greenene her på Losby har det vi kaller for ‘ventil i hodet’ sprinkler. Dette gjør at hver enkelt sprinkler kan skrus på individuelt, slik at vi kan kontrollere mengden vann. De fleste greenene har fire til seks sprinkler. Mesteparten av vanningen gjøres automatisk gjennom natten, da dette lar overflaten absorbere vann over en lengre periode uten at det forstyrrer spillet. Allikevel må vi ofte vanne mindre områder for hånd, slik at vi kan kontrollere hvor mye vann som blir påført. 
På teesteder og fairways har vi det som kalles et blokk-system. Her styres en gruppe sprinkler sammen, og er effektivt på større områder, men har dessverre ikke like stor fleksibilitet som ‘ventil i hodet’ systemet.

Vanningssystemet på en golfbane er en kritisk del av vår infrastruktur. Selv om vårt klima ikke er spesielt tørt, så ville vi vært hjelpeløse uten et godt vanningssystem, og det ville vært umulig å lage gode overflater. 
 
  
Dette nettstedet bruker cookies (informasjonskapsler) for å tilpasse nettsidene bedre til deg som bruker. Klikk OK for å godta dette Les mer om cookies og personvern her